Dzień Dobry
Polacy mieszkający we Francji, proszę Was o rady
Czy znając język francuski na poziomie B2, warto zaryzykować, zostawić pracę urzędniczki w małym powiecie, zabrać rodzinę i rozpocząć życie na południu France, spełniając marzenie i myśląc o lepszej przyszłości dla dzieci? (chmm... i trochę o sobie też
Czy mam szansę na pracę, sprzątaczki, opiekunki, obojętnie jaką? Wiem, że wykształcenie zdobyte w Pl nie ma znaczenia, wolę sprzątać i mieć na przeżycie niż pracować za biurkiem, i na przeżycie pożyczać od rodziców(w wieku 39 lat, jestem wykształcona), tutaj nie da rady związać końca z końcem nawet jak oboje pracujemy i jesteśmy wykształceniniestety.
Taki jest nasz kraj, moja ukochana Polska, do której po kilku latach spędzonych za granicą wróciłam, skończyłam studia, ledwo zdobyłam pracę i pracuję i zarabiam 1500 zł. netto (powinnam być szczęśliwa, że w ogóle mam pracę) a na moje miejsce jest co najmniej 200 chętnych młodych, wykształconych osób. Chcę się stąd wydostać!
Polakom mieszkającym za granicą łatwo jest kochać tą naszą Polskę, gorzej z tymi, którzy tutaj żyją, pracują i zmagają się codziennością. naprawdę.teraz TO wiem.
Kaśka