Witam,
Postanowiłam napisać na forum bo nie bardzo wiem gdzie szukać pomocy. Sytuacja jest dość skomplikowana i tu w Polsce trudno znaleźć kogokolwiek kto mógłby pomóc. Może Wy drodzy forumowicze będziecie mogli coś podpowiedzieć.
Sprawa dotyczy mojego syna, który pracował we Francji w 2015 roku więcej niż 183 dni, w polskiej firmie zarejestrowanej i mającej siedzibę w Polsce.Firma o bardzo złej reputacji ale o tym dowiedzieliśmy się dopiero teraz. Aktualnie toczy się sprawa w ZUS (anulowanie wstecz zaświadczeń A1). Pracownicy prawdopodobnie zostaną bez składek na ubezpieczenie za cały okres pracy we Francji.
W lutym 2016 r syn dostał polski PIT (za 2015 rok) od pracodawcy z informacją że ma rozliczyć się w Polsce, tak też zrobił i dostał zwrot nadpłaconego podatku. Ale już nie poinformował jego ani pozostałych pracowników że jednocześnie powinni dochody z Francji zgłosić we francuskim urzędzie ponieważ przekroczyli 183 dni .
Dopiero teraz w 2017 roku były już pracodawca przysłał synowi informację że powinien zapłacić podatek we Francji za 2015 rok ponieważ pracował powyżej 183 dni. Podał jakąś kwotę podatku do zapłacenia która ma się nijak do tego co wystawił na polskim PIT za 2015.
Syn przez cały okres pracy we Francji nie dostawał żadnych odcinków płacowych, część wynagrodzenia w złotówkach była przelewana na polskie konto a pozostałą cześć dostawał w euro po powrocie do Polski. Boimy się co teraz może z tego wyniknąć.Chcielibyśmy wszystko wyprostować ale jak to zrobić nie mamy pojęcia.