Deszczowe dni są idealne na zwiedzanie muzeów. Ponieważ w ten długi weekend majowy pogoda nie dopisała odwiedziłam w końcu Muzeum muzyki (Musée de la musique) , które znajduje się w Cité de la musique w 19. Paryżu. Składa się na nie :
- amfiteatr
- sala koncertowa na max. 1500 osób,
- muzeum muzyki,
- ekspozycje,
- miejsce gdzie odbywają się rożne warsztaty,
- zbiór ważnej dokumentacji.
Podczas pierwszej wizyty postanowiłam skupić się na muzeum oraz aktualnej wystawie jaką była : « Great Blac Music ». Przekonana,że większość Francuzów wyjechała z miasta, a dla turystów nie jest to punkt nr.1 jakże zaskoczona byłam ogromną kolejką do kasy.
Okazało się,że to wyjątkowe miejsce warte jest jednak zachodu.
Muzeum muzyki gromadzi ważną kolekcję instrumentów muzyki klasycznej z okresu VX-XX wiek. Jest to niebywała okazja do odkrycia instrumentów, które dziś nie są już popularne i pewnie o których nawet nie słyszeliśmy. Przy wejściu każdy otrzymuje słuchawki dzięki, którym ma możliwość w dowolnym momencie posłuchania dźwięków wybranego instrumentu.
Muzeum zostało otwarte w 1997r. Na 3000m² i kilku pietrach można zobaczyć kilkaset instrumentów w tym bardzo rzadkich jak np.kryształowy flet. Niektóre z nich należały do ważnych osobistości: Django Reinhardta, Frederyka Chopina czy Frank Zappa.
Na muzeum przeznaczyłam 2 godz., które niestety okazały się niewystarczające. Polecam szczególnie melomanom.
Informacje praktyczne:
Godziny otwarcia:
od wtorku do soboty: 12h-18h
niedziela: 10h-18h
Kasy zamykane są na 45 min przed zamknięciem muzeum.
Adres:
221,avenue Jean-Jaurès 75019 Paris
Bilety:
Normalny: 7 €
-26 lat i bezrobotni: darmowo