+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Kwoty w wezwaniu "conseil de prud'hommes" - neto czy brutto ?

Użytkownik

Domyślnie Kwoty w wezwaniu "conseil de prud'hommes" - neto czy brutto ?

Dzień dobry.
    Kolejny raz prosze o pomoc - tym razem mam pytanie:
    - czy kwoty na wezwaniu do zapłaty, wystawionym przez Conseil przeciwko pozwanemu przeze mnie pracodawcy tj. nie wypłaconych wynagrodzeń i godzin nadliczbowych
    d-ugcj25.jpg
    są TUTAJ kwotami netto czy brutto?

Ww kwoty nie zostały do dziś wypłacone, a pozwana firma francuska upadła w maju 2011r... - kto po rozprawie zapłaci podatek od tych kwot?
    (miałem w Polsce podobna sprawe przeciwko swojemu polskiemu pracodawcy - kwoty z pozwu dostałem netto..a pracodawca został zobligowany przez Sad Pracy do zapłaty naleznych podatkow itd)..

- czy za godziny nadliczbowe we Francji powyzej 43 h tygodniowo nie bedzie odprowadzany podatek?
    (tydzień pracy we Francji to 35 h.. ja miałem na umowie tygodniowy wymiar swiadczenia pracy w liczbie 40 h.., natomiast pracowalismy ok. 65 godzin tygodniowo Poniedziałek - Sobota..poswiadczone przez 9 osob na piśmie w Inspekcji Pracy i na Policji...z pomocą polskiego tłumacza.

Prosze o odpowiedz..jest to dla mnie b wazne.

Pozdrawiam

ps.
    bardzo dziekuje Sz.P adwokatowi za porady - będę chciał skorzystac z Pana usług prawnych w najbliższym czasie.
    Jeszcze raz dziekuję.

Adwokat Avatar Adwokat Wladyslaw Lis
    Wpisy
    1

Domyślnie

Szanowny Panie,
    W wezwaniu na rozprawe Conseil umieszcza zawsze kwoty ktore wynikaja z wniosku
    ktory osoba zlozy.

Normalnie zada sie kwoty brutto.

Jezeli firma jest w upadlosci to po otrzymaniu wyroku zaplaty dokonuje fundusz
    gwarancyjny pod warunkiem ze bral udzial w sprawie i wtedy wyplacane sa kwoty
    netto..

Rozprawa pojednawcza odbyla sie dwa lata temu - niemozliwe aby nie bylo innych
    rozpraw z udzialem likwidatora i funduszu ?

Ocena sprawy moze nastapic wylacznie po zapoznaniu sie ze wszystkimi dowodadam i
    korespondencja z Conseil czy z likwidatorem czy tez z funduszem gwarancyjnym "
    Pozdrawiam
    Mecenas Władysław LIS

Mail: wlalis@free.fr

Gabinet prowadzi głównie sprawy:
    - Spadkowe,
    - Prawa pracy,
    - Odzysk nalezności,
    - Odszkodowania z tytułu wypadków komunikacyjnych i przy pracy,
    - Rodzinne.

Udzielam darmowych porad wyłącznie poprzez forum

Użytkownik

Domyślnie

Dzień dobry.
    Dziekuje za odpowiedz.

Sytuacja miała sie nastepujaco:
    - ze wzgledu na brak zapłaty całej kwoty wynagrodzenia za miesiace november i december 2008r. oraz za godziny nadliczbowe zerwalismy umowe - tj. przerwalismy prace i wrocilismy do kraju..
    Dlatego nie stawilismy sie na rozprawie ( 9 osob) w dn. 09.02.2009r. w Conseil Prud'Hommes..
    Po kilku tygodniach otrzymalismy takie pismo od Conseil:

Załącznik 2263

"Ze wzgledu na brak starannosci stron...sprawe usuwa sie ze spraw biezacych..itd.."
    NIGDY pozniej nie kontaktował sie z nami ani Conseil a tym bardziej:

Liquidateur:
    SCP GUYON - DAVAL
    15 Rue Louis Loucheur
    25205 MONTBELIARD
    ... Z likwidatorem firmy ja osobiscie nawiazałem tylko raz kontakt e-mailowy.. gdzie likwidator odpisał, ze firma jest w likwidacji i NIC NIE MOZE ZROBIC!!..... zamknieta została w maju 2011r.

Żadnych informacji jak przebiegała likwidacja majatku firmy, dlaczego NIE UWZGLEDNIONO w jej trakcie roszczen polskich pracownikow - spisanych na Policji w Montbeliard w obecnosci tłumacza, zgłoszonych w Inspection du Travail i Conseil Prud'Hommes..
    Z prywatnych kontaktow we Francji otrzymałem informacje, ze mozemy jeszcze tylko raz starac sie o odzyskanie tych pieniedzy w Conseil..
    Liquidateur orocz tego jednego mejla - NIGDY nie kontaktował sie z zadna z 9 osob - Polakow, ktore pracowały w tej pozwanej firmie...
    Czy sa jakies szanse na odzyskanie tych pieniedzy?
    Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuje za szybka i kompetentna odpowiedz.

emigrant

Wpisy
    1

Domyślnie

Szanowny Panie,

Nie nardzo rozumiem pana pytania.

Nic pan nie pisze ze bedzie jakakolwielk rozprawa, o co naprawde pan wystepuje aktualnie gdyz od postepowania pojednawczego uplynelo wiecej niz dwa lata a martwi sie pan o podatki nie wiedzac czy Sad sasadzi panu jakiekolwiek kwoty.

Moge tylko panu powiedziec ze podatnik francuski nie placi podatkow od godzin nadliczbowych nie ma wiec powodu aby sad pracy zobowiazywal pracodawce do placenia podatku , zwlaszcza ze on juz nie istnieje gdyz na jego miejsce wszedl lub wejdzie wejdzie fundusz gwarancyjny.

Zalaczam Pozdrowienia
    Mecenas Władysław LIS

- Spadkowe,
    - Prawa pracy,
    - Odzysk nalezności,
    - Rodzinne.

Wpisy
    1

Domyślnie

Szanowny Panie,

Nie zauwazylem pana informacji.

Radze panu bezwlocznie skontaktowac sie z adwokatem przekazujac mu wszystkie mozliwe dokumenty.

Likwidator sam nie zrobi nic - trzeba wiec wystapic z powodztwem do sadu ( Conseil de Pryd'hommes ).

sad wezwie na rozprawe likwidatora i Fundusz gwarancyjny.

Aby wystapic do sadu nie wystarczy tylko napisac o co sie wystepuje ale trzeba powolac sie na konkretne dowody ktore trzeba dostarczyc przeciwnikowi.

W sprawie jeszcze nie nastapilo przedawnienie.
    Pozdrawiam
    Mecenas Władysław LIS

- Spadkowe,
    - Prawa pracy,
    - Odzysk nalezności,
    - Rodzinne.

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu