Witam! Mam pytanie. Chciałabym kupić samochód w Niemczech i zarejestrować, ubezpieczyć we Francji.
Czy we Francji jest coś takiego jak akcyza tak jak np.w Polsce? Czy normalnie bez dodatkowych opłat rejestruje tu samochód? Dziękuje za odpowiedź.
Witam! Mam pytanie. Chciałabym kupić samochód w Niemczech i zarejestrować, ubezpieczyć we Francji.
Czy we Francji jest coś takiego jak akcyza tak jak np.w Polsce? Czy normalnie bez dodatkowych opłat rejestruje tu samochód? Dziękuje za odpowiedź.
Po pierwsze, musi to być samochód już obecny na rynku francuskim (marka, model, typ...) - jeśli nie, samochód będzie musiał przejść przez MIN i uzyskać certyfikat dopuszczenia...Po drugie, jeśli nie zapłacisz w Niemczech VATu, to będziesz go musiał zapłacić we Francji (nie wiem, który jest wyższy)... Po trzecie, jeśli myślisz o nowym samochodzie, na pewno będziesz miał mniej kłopotów niż z używanym... po czwarte wreszcie, czy są jeszcze jakieś inne administracyjności - nie wiem... po prostu nie wiem![]()
Okej rozumiem,a czy we Francji działają polskie zniżki na ubezpieczenie samochodu? Jeżeli tak to co trzeba przedstawić w ubezpieczalni?Jakieś zaświadczenie z Polski o zniżkach i przetłumaczone??
dokładnie tak. weź cos takiego z polskiej ubezpieczalni i przetłumacz. Bonus we Francji jest do 50% - nawet jeśli masz w pl 60%.Ja mam w banku swoim i bez problemu uznali na 2 samochody.
Oooooo to super, ale to tłumaczenie musi być z jakąś pieczątkom, że niby przysięgłe czy można samemu przetłumaczyć?? Aha i jeszcze jedno potrzebuje jakiejś porównywarki ubezpieczeń czy zna ktoś jakąś strone??
tłumaczenie powinno być od przysięgłego. koszty sa niewielkie- ja placilem około 50 zl . jeśli masz konto w banku zapytaj tam- mogą ubezpieczyć ci auto ,mieszkanie , pobyt dziecka w szkole itd. ja place za jedno auto 1,2 l - 15 euro na miesiąc , za drugie 1,6 16 V - 30 euro za miesiąc. Pakiet rozszerzony. Nie Tout risque ale obejmuje dużo zdarzeń np. kradzież radia, szyba przednia i wiele innych.
Aha, dobra będę coś kombinować w tej kwestii. Narazie dziękuje za odpowiedzi. Jak będę miała jakieś wątpliwości w tych sprawach to napisze. Pozdrawiam. Miłego popołudnia.
... no to już wiesz co zrobićJa się od lat ubezpieczam w ACM - Assurances Crédit Mutuel...