Witam serdecznie,
Proszę o udzielenie odpowiedzi/sugestii na następującą sytuację
1. Od 1 wrzesnia 2011 jestem na kontrakcie CDI we Francji ( na dzień 1luty2012 przysługuje 12,5 dnia urlopu platnego).
Czy mogę go wykorzystać w tym momencie w całości, czy dopiero po jakimś określonym okresie?
Jeżeli nie mogę teraz, to czy pracodawca ma prawo NIE UDZIELIĆ urlopu bezpłatnego na mój wniosek (wystawiony z dwutygodniowym wyprzedzeniem)?
2. Czy prawo francuskie respektuje i uznaje nastepującą sytuację:
Zwolnienie lekarskie wystawione przez polskiego lekarza będzie ważne u pracodawcy oraz dla francuskiej kasy chorych? Jeżeli tak, to czy zwolnienie powinno być wystawione na francuskim druku (Cerfa nº10170*04)?
3. Czy mogę listem poleconym wysłanym z Polski zerwać umowę? Jeżeli tak, to czy w tym liście mogę podać datę od którego chcę zerwać umowę? Jeżeli nie, to rozumiem, że okres wypowiedzenia rozpocznie się z dniem pojawienia mojego listu na biurku szefa?
4. Czy zwolnienie lekarskie wplynie na okres wypowiedzenia umowy? CZy na czas zwolnienia bieg wypowiedzenia zatrzymuje sie i bedzie wznowione (kontynuowane) kiedy wyzdrowieję (koniec zwolnienia)?
Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi,
pozdrawiam serdecznie!

1przydatne posty
LinkBack URL
About LinkBacks

Odpowiedź z Cytatem